Wedding invitation
Uitnodigingen zijn hier meestal nog zeer traditioneel (een beetje zoals 1 generatie terug in België). Speciaal detail: in de uitnodiging zit een klein rood envelopje met 10HKD als gift van het trouwend koppel om je te bedanken dat je aanwezig zal zijn op hun feest (de omgekeerde wereld inderdaad) en een bon die je bij een cake-shop in HK kan inwisselen voor een taartje als gift van de ouders van de bruid die hiermee tonen hoe trots en blij ze zijn dat hun dochter huwt.
Preparations
Dat de bruid voor het krieken van de dag bij de kapster en de make-up moet zitten, tot daar kunnen wij simpele Belgen nog volgen aangezien het bij ons voor de meesten hetzelfde is. Hierna kleedt de bruid zich in de traditionele rode Chinese wedding dress of Chengsam aangezien rood de traditionele kleur van geluk is. Hierin wacht ze haar bruidegom op bij zich thuis omringd door haar bruidsmeisjes.
Door games
Eens de bruidegom arriveert moet hij zijn bruid "verdienen". De bruidsmeisjes versperren hem de weg naar de bruid. Om de bruid te veroveren bereiden de bruidsmeisjes opdrachten voor die hij moet uitvoeren vooraleer hij de bruid te zien krijgt en mag meenemen om met haar te trouwen.
Tea serving ceremony
Chinezen hechten enorm veel waarde aan het betonen van respect. Daarom is het de gewoonte dat de bruid en bruidegom vooraleer ze huwen thee schenken aan hun ouders om hun dankbaarheid te tonen voor hun opvoedig en warden die ze van thuis uit hebben meegekregen. Bruid en bruidegom zitten hiervoor op hun knieën voor de ouders en bieden hen thee aan.
Signing of the wedding registration
De bruid en bruidegom vertrekken richting "stadhuis" zeg maar. Maar niet vooraleer de bruid zich voor de eerste maal heeft omgekleed (inclusief andere make-up en andere hairdo!). Het tekenen van de registration gebeurt voor de bruid in het wit. Na het tekenen van de huwelijksakte is het tijd voor foto's.
Even tussendoor iets over foto's. Bij Chinezen is het ook de gewoonte om pre-wedding pictures te nemen. Voor het huwelijk zeg je? Jep! Maanden voor het huwelijk worden er meestal verschillende fotosessies gehouden bij een professionele fotograaf met (nog andere!) trouwjurken op verschillende locaties. Deze foto's worden meestal afgespeeld op groot scherm in de feestzaal tijdens het huwelijksdiner. Maicy en William vlogen hiervoor zelfs naar België om een sessie te doen in het station van Antwerpen.
Wedding reception
De hele stoet trekt richting feestzaal want inmiddels is het tijd voor de trouwreceptie. En ja hoor....de bruid wordt opnieuw in een ander kleedje gestoken en opnieuw gekapt en opgemaakt. Tijdens de receptie komen alle gasten toe en worden er foto's gemaakt (in groep, apart,...) met alle gasten die toekomen. Tijdens de receptie krijg je huwelijkstaart (ja vooraf en niet achteraf) en een paar dim sums als hapje.
Wedding gifts
Hoeveel geeft je nu aan een huwend koppel hier in China? Wel... dat hangt ervan af: hoe dicht sta je bij het koppel, ken je we allebei of slechts 1 van beiden, ben je familie of een college, in welke zaal wordt het feest gegeven, ...
Ben je slechts op de receptie gevraagd en ben je geen familie dan wordt je meestal geacht zo'n 400 a 500 HKD te geven op z'n minst (ongeveer 50 euro). Ben je echter op het avondfeest gevraagd ligt dit voor niet-familieleden tussen de 700 à 1000 HKD (80 à 100 euro). Het geld wordt meestal overhandigd in de vorm van cash geld in een rode! enveloppe of een gift cheque die je bij je bank kan afhalen.
Nog een gewoonte bij Chinezen: bij het afgeven van je cadeau wordt gevraagd of je genodigd bent door de bruid of bruidegom want gifts worden dus gesplitst en ook genoteerd!
Wedding diner
Geen dansfeesten, geen fuiven, wat belangrijk is op een Chinees huwelijk is het eten en de kwaliteit ervan. Wat stond er bij ons op het menu: glazed baby pork/ scallops/ fried crab meat/ stuffed eggplant with chicken/ abalone (off course!)/ steamed fish/ chicken with vegetables/ shark fin soup/ rice & noodles and desert. Ik liet me vertellen dat dit een heel traditioneel menu is omdat alle gerechten in het Chinees vertaald geluk of liefde symboliseren. Na het dessert komt er een grote schaal appelsienen op tafel, een gebaar van het koppel om te zeggen dat je het "geluk" (sinaasappel staat hier symbool voor) mag meenemen naar huis.
Het koppel heeft echter geen tijd om te eten. Tijdens het eten kleed de bruid zich nog 2x om, 1 keer terug in het wit om haar intrede te maken en daarna nog eens in een rode bruidsjurk. Tijdens het dragen hiervan gaan de bruid en bruidegom van tafel tot tafel om met iedereen te toasten. Hierbij draagt de bruid ook al het goud dat ze van haar ouders, schoonouders en familie heeft gekregen (en hierna waarschijnlijk nooit meer zal dragen). Er worden ook speeches gegeven door bruid en bruidegom, spelletjes georganiseerd om prijzen uit te delen aan de gasten en opnieuw thee geschonken aan de belangrijkste "sponsors". Toen ik aan Maicy vroeg hoe ze het eten vond zei ze "geen idee eigenlijk ik heb enkel de haaienvinnensoep gegeten."
Om 11 uur 's avonds is het feest ten einde (neen, er wordt niet gedanst) en doen bruid en bruidegom iedereen uitgeleide uit de zaal. Voor mij een superleuke ervaring, maar als ik mag kiezen, I'll prefer my own wedding any day :)
Hieronder wat foto's van de grote dag van Maicy en William:
Bij aankomst aan het huis van de ouders van William voor de theeceremonie (Maicy in traditionele kledij)
William krijgt zijn bruid te zien na de door games bij Maicy thuis
De photo wall in de zaal
Maicy en William tijdens de receptie
Bij het verlaten van het stadhuis na het tekenen van de huwelijksakte
Toasten aan elke tafel (Maicy draagt alle gouden juwelen die ze heeft gekregen ter ere van haar huwelijk)
De zaal versiert met pre-wedding pictures
Geen opmerkingen:
Een reactie posten