maandag 28 juli 2014

Living by the book

Kort na onze aankomst in Hong Kong schafte ik mezelf een Kindle aan. Kindle? zo'n e-reader aangesloten op Amazon waardoor je (en vaak aan de helft van de prijs trouwens) de wereldbibliotheek in de palm van je hand hebt. Op dat ogenblik leek het me een vrij duur cadeautje voor mezelf maar het bood ook een aantal voordelen: in Hong Kong wonen we op minder dan de helft van onze oppervlakte in België (met andere woorden mijn collectie boeken vloog onverbiddelijk in storage in België) en ten tweede nemen boeken tijdens het reizen wel wat plaats in (zeker als je er zoals ik minstens een drietal meezeult).
 
Sinds we hier wonen heb ik de gewoonte om, tussen de andere boeken in, ook wat te lezen over de bestemmingen die we tijdens onze tripjes aandoen. Soms hoor je dingen vertellen of kom je op je rondrit mensen tegen waarvan je denkt "van deze cultuur of van deze gebeurtenis wil ik toch graag wat meer weten". En dan kan het fictie of non-fictie zijn maar het is wel leuk om voor of na een reis nog even de cultuur opnieuw op te zoeken in het boek dat je aan het lezen bent.
 
Bij deze (voor de boekenwormen en geïnteresseerden onder ons) een lijstje van desbetreffende boeken die ik zeker kan aanraden:
 
- Silent Tears: A journey of hope in a Chinese Orphanage (Kay Bratt): Non-fictie: deze Amerikaanse mama verhuist met haar dochter en expat-man naar China. Om zich nuttig te maken biedt ze zich aan als vrijwilligster bij een lokaal weeshuis waar vooral meisjes verblijven (om de voor de hand liggende reden). Dit boek is een relaas van haar jaren als vrijwilligster daar en haar ups en downs en strijd met de Chinese "red tape"
 
- First they Killed my Father: A daughter of Cambodia Remembers (Loung Ung)
- After they Killed our Father: A Refugee from the Killing Fields Reunites with the Sister she left behind (Loung Ung). Non-fictie
Na ons bezoek aan Siem Reap in Cambodia (waar ik nog heel veel mensen zag die slachtoffer waren van landmijnen of nog steeds de tekenen droegen van de oorlog die er had gewoed) las ik deze twee boeken. Loung woont als 5-jarig meisje in een middenklasse gezin van 7 wanneer de Khmer Rouge de macht grijpt in Cambodia. Ze wordt met heel het gezin getransporteerd naar wat nu de killing fields worden genoemd. Haar vader, moeder en jongste zusje laten het leven in de kampen. Loung slaagt erin de vluchtelingenkampen te bereiken in Thailand samen met haar oudste broer en diens vrouw. Vandaar emigreert ze naar Amerika om er een heel nieuw leven uit te bouwen. Maar ze draagt voor de rest van haar leven de sporen mee van wat de Khmer Rouge heeft aangericht.
 
- Yakuza Pride (H.J. Brues): fictieverhaal dat je meer leert over de "sense of pride" en way of life in Japan, meer bepaald de underground maffia of Yakuza
 
- Story of a Comfort Girl (Roger Rudick) Non-fictie: Tijdens de "Council for Korean Comfort Women" in 1991 in New York (UN) wordt dit verhaal opgetekend van Ji Im-Sil. Ze is Koreaanse en wordt als jong meisje ontvoerd om als comfort girl te dienen tijdens WOII in Japan. De comfort girls zijn tot op vandaag door de Japanse regering letterlijk doodgezwegen of ontkend. Deze jonge meisjes uit China en Korea werden ontvoerd of verkocht om als seksslavinnen te dienen voor het Japanse leger in mensonterende omstandigheden. Velen van hen overleefden dit niet of pleegden nadien uit schaamte zelfmoord. De overlevers hebben meestal een leven in stilzwijgen geleefd (omwille van de schaamte) maar een kleine minderheid durft te spreken.
 
- Chinese dolls: a novel (Lisa See) Fictie: het verhaal van drie Aziatische meisjes Grace, Ruby en Helen wiens levenspad elkaar kruist in de voor/tijdens/ en naoorlogse showbusiness in Amerika. Elke van hen met hun eigen geschiedenis en geheimen. Een prachtige roman voor de liefhebbers.
 
- The Rape of Nanking: the Forgotten Holocaust of World War II (Iris Chang) non-fictie
Tot mijn grote scha en schande moet ik bekennen dat ik tot voor kort ook geen weet had van deze gebeurtenis. Als Westerling hebben we vaak niets gehoord (laat staan geleerd in onze geschiedenislessen) van wat er zich buiten ons continent afspeelde op wereldgebied. Maar tegelijk (of eigenlijk reeds eerder) woedde de oorlog reeds in Azië op een mogelijks nog grotere schaal.
In 1937 kwam de Chinese stad Nanking (nu gekend als Nanjing) ten val onder Japan. De schattingen zijn dat in Nanjing ongeveer 300.000 Chinese burgers (mannen, vrouwen en kinderen) werden afgeslacht en dit op een periode van enkele weken tijd op de meest gruwelijke wijze. Van die grootorde dat men er vrij zeker van is dat er op die korte periode meer Chinezen zijn ongekomen in Nanjing dan dat er Joden omkwamen tijdens de hele periode van WOII. Vandaar dat dit de "vergeten holocaust" wordt genoemd. Vergeten, te meer omdat Japan tot op heden verwoede pogingen onderneemt om ook dit in de doofpot te steken. Dit is een van de weinige boeken die er over de val van Nanjing werden geschreven.
 
Zoals je kan zien misschien niet te klasseren bij de "lichte cultuur" voor aan het strand maar stuk voor stuk wel eyeopeners. Na elk bezoek aan elk nieuw land voel ik me weer een stukje cultuur en kennis rijker, net zoals na het lezen van deze boeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten