Het is geen evidentie om even een korte samenvatting te schrijven maar wat heeft Japan zoal te bieden:
- netheid: nergens zie je vuil langs de straat, het is er enorm proper (luchtkwaliteit inclusief en we kunnen het weten vergeleken met Hong Kong) en toch vind je er zelden een vuilnisbak
- orde: er wordt niet geduwd of gedrongen (so unlike onze vrienden uit China), waar je ook bent of het nu voor de metro is of in een restaurant, iedereen schuift aan en wacht beleefd zijn beurt af
- beleefdheid: Japanners zijn gereserveerde maar wel zeer beleefde mensen (tot op het vreemde af zelfs soms voor ons). De dame achter de balie van ons hotel vergezelde ons naar de lift en maakte de befaamde buiging net zo lang tot onze liftdeur dicht ging, als je een restaurant ingaat of verlaat verwelkomt alle personeel je in koor, altijd met de glimlach (zelfs voor Westerlingen zoals wij hetgeen voor Japanners geen evidentie is omdat het niveau Engels toch wel vrij laag ligt)
- prachtige natuur: de rust en stilte die je overkomt als je in de vele tuinen rondloopt is de ideale manier om te ontstressen van het leven in Hong Kong, je ontsnapt er werkelijk een beetje aan de wereld en komt er volledig tot rust
- tempels en shrines: de Japanners mixen hun originele geloof (Shinto) met het Boeddhisme afhankelijk van de gebeurtenis in hun leven die zich voordoet dus ze gaan afhankelijk daarvan ofwel naar de tempel of naar een shrine
- sublieme keuken: sushi, sashimi, yakitori, yakiniki, en de befaamde kaiseki keuken (haute cuisine van Japan), de eetcultuur is er zeer veelzijdig en rijk. En het was voor ons een verademing om eens langer dan een uur in een restaurant te kunnen zitten zonder dat het personeel je al dan niet vriendelijk maar met aandrang vraagt de tafel vrij te geven zoals het in Hong Kong de gewoonte is. Je komt aan wanneer je wil en je vertrekt wanneer je wil.
- desserts: de Japanners zijn echte zoetebekjes (ook nog zo'n verschil met Hong Kongers voor wie alles hartig en zeker niet zoet mag zijn). Ijs in de befaamde smaken: black sesame, cherry blossom en green tea, vele taartjes (en echt gemaakt volgens het Franse recept, we kunnen het beamen), zoetigheden vallen duidelijk in de smaak
- cherry blossom season: al waren we niet meer echt in het volle seizoen om alles in bloei te zien, Japan in de lente is prachtig met alle bloesems aan de bomen (hoewel de herfst met het verkleuren van de blaren ook zeer mooi hoort te zijn)
- Geiko en Meiko: de meesten die je er ziet zijn toeristen verkleed als deze dames, maar als je een echte op foto kan vastleggen, goed meegenomen. De meiko is een apprentice geiko (volleerd entertainer). Al doet de film " memoires of a Geisha" deze dames niet echt alle eer aan (aangezien het alles met entertainment te maken heeft en niets met prostitutie). Deze meisjes worden op zeer jonge leeftijd gerecruteerd door de Geisha huizen, volgen dan een zeer harde opleiding van 5 jaar waarna ze volleerd geisha (of geiko in het Japans) zijn. Ze entertainen gasten in de befaamde theehuizen (je komt er niet in tenzij je geintroduceerd wordt of een gekende klant bent, vraag maar aan Bush hij ving ook bot). Meiko en Geiko worden getraind in dansen, muziek, zang, theeceremonies, bloemschikken, schilderkunst, poesie enzovoort om zo de perfecte gastvrouw te kunnen zijn. Kruis je er eentje op je pad, verwacht dan niet dat ze glimlachend zal poseren voor de foto (hun glimlach is gereserveerd voor klanten).
Onze 6 dagen in Kyoto waren goed gevuld met mooie wandelingen/fietstocht, cultuur en natuurlijk leuke restaurantbezoekjes. Iedereen die op zoek is naar een top citytrip, go to Kyoto, you'll love it!
Bidprentjes aan de Kyumizudera Tempel
Een Meiko (geen echte want ze lacht een beetje te hard, wel mooi op de foto)
De Fushimi-Inari Shrine (allemaal duizenden torii leiden omhoog naar een vergezicht over Kyoto)
Imperial Palace garden
Ginkaku-Ji Tempel en tuin
handgemaakte waaiers
Bamboo forest
Kaiseki keuken in originele setting (restaurant is ingedeeld in allemaal aparte private rooms). Je krijgt een 7-tal verschillende gerechtjes, allemaal even lekker
Verse sushi
Okonomyaki: een soort Japanse pannekoek met ajuin, ei, vlees/vis en noedels (zeer hartig en lekker)
Yakitor yummie (Bruno's favoriet)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten