Van de watte? Van de lai see (in het Kantonees) en hongbao (in het Mandarijns). Aangezien Chinees Nieuwjaar voor de deur staat is het ook de gewoonte om de befaamde rode envelopjes uit te delen.
Deze red envelopes worden typisch uitgedeeld bij speciale gelegenheden zoals huwelijken en bij het Chinees Nieuwjaar.
Maar...laten we nu niet de fout maken om te denken dat het zoiets is als de tantes en nonkels die je vijf of tien euro in je handjes stoppen na het lezen van je nieuwjaarsbrief, oh no this is serious business. Het is traditie en aan traditie wordt gehouden zonder ermee te grappen en te grollen.
Hoe gaat het nu in z'n werk? Eigenlijk is het uitdelen van rode enveloppen iets voor de "gehuwden" onder ons, want zij zijn het vooral die de envelopjes uitdelen. Vooral het eerste jaar nadat je getrouwd bent (zoals voor ons dus) is het belangrijk hieraan deel te nemen, kwestie van geen onheil over je pas gehuwde status af te roepen.
Het is gepast de envelopjes uit te delen aan:
- familieleden die jonger zijn dan jijzelf en ongehuwd (zussen, broers, neefjes, nichtjes,...)
- collega's jonger dan jij en ongehuwd (ja aan collega's wordt dus geld uitgedeeld)
- personeel of staff in het gebouw waar je woont (bijvoorbeeld het onderhoudspersoneel, liftboy,...)
- ga je tijdens CNY op restaurant, verwacht je dan aan een hele rits personeel dat je op z'n best probeert te bedienen om zo een envelopje te verkrijgen
En nu, hoeveel geef je dan? Dit hangt volledig van je vrijgevigheid (en laat ons wel wezen, ook de omvang van je portemonnee speelt een rol) af. Maar er zijn wel een paar do's en dont's:
- je stopt geeeeen muntjes in het envelopje (dit doe je enkel bij een begrafenis)
- je stopt enkel een briefje/briefjes erin die samen een even getal vormen
- de briefjes mogen samen in geen geval een getal vormen dat een 4 bevat want de uitspraak van 4 gelijkt op de uitspraak van "dood" en is bad luck
- als pas gehuwde geef je 2 envelopjes per keer met hierin hetzelfde bedrag. Door 2 envelopjes uit te delen deel je ook uit in naam van je echtgenoot/echtgenote en bezorg je hem of haar dus ook geluk (wederom bad luck om dit niet te doen)
- de envelopjes zijn typisch rood of goud, nooit wit (wordt geassocieerd met begrafenis)
Mijn envelopjes zijn zo goed als klaar, ik ben klaar om dus bedeeld te worden met tonnen geluk ook (en een klein detail, voor Chinezen hangt geluk en geld zo goed als samen) dus laat die tonnen geld (enkel briefjes graag) ook maar komen!
dinsdag 28 januari 2014
maandag 13 januari 2014
Happy Holidays
In plaats van naar de koude en miezerig weer af te reizen tijdens de feestdagen en ons vol te proppen met het ene feestdiner na het andere hebben we dit jaar voor de alternatieve route gekozen. En na 8 maanden Hong Kong en het hele verhuisgebeuren naar hier en het werkritme dat de stad meebrengt hadden we ook ons " groot verlof" verdiend. Dus hebben we de kerst -en nieuwjaarsperiode doorgebracht in Java en Bali.
Aan de hand van onderstaande foto's zullen we jullie door de hoogtepunten van onze vakantie gidsen.
Aan de hand van onderstaande foto's zullen we jullie door de hoogtepunten van onze vakantie gidsen.
Avondeten in Malang, een Javanese rijsttafel (en ja het noemt hier rijsttafel, een overgebleven woordje van de Nederlandse bezetting)
Kaart van stadsgemeente Malang (ook Nederlands), net als het woordje "joepie" als men blij is
een paar pronkstukken uit de collectie van de eigenaars van het hotel (het zijn fervente kunstverzamelaars en in dit bed heeft Sarkozy onlangs nog overnacht)
Bezoek aan mount Bromo bij zonsopgang. Dit betekent opstaan om 3 uur 's nachts en per jeep de bergkam omhoog. En het is er nogal frisjes
Daarna kan je per paard (of te voet zoals wij) omhoog voor een uitzicht over de krater
En daarna terug naar de jeep die je terug naar je lodge brengt
Waar je kan genieten van je ontbijt tussen de rijstvelden...
en het uitzicht...
of een koffietje (overal lekker in Java aangezien er massaal veel plantages zijn)
Aangekomen aan de voet van de Ijen Crater in Banyuwangi. Dit is een zwaveldelver (ze worden de miners from hell genoemd). Deze mannen dalen 2 keer per dag af in de krater na een klim van 2 km om er de zwavel uit te hakken en dan in deze manden over hun schouder terug uit de krater naar boven en naar de voet beneden te brengen. Elke mijnwerker draagt tussen de 70 en de 100 kg op hun schouders in de manden en verdienen per volle mand van 100 kg ongeveer 5 euro!!
Hier worden de manden gewogen en krijgen de mijnwerkers een betalingsbewijs
Na een klim van 3 km daal je samen met een van de mijnwerkers (alleen is het niet meer toegelaten) af in de krater zo'n 800 meter (geen trappen en oneven grond) naar het zwavelmeer. Op de achterzijde in de rook zijn mijnwerkers bezig met het ontginnen van de zwavel
de manden zijn gevuld dus de klim naar boven kan beginnen. Het is een gevaarlijk beroep want elk jaar sterven hier mijnwerkers omdat ze naar beneden vallen en zich levensgevaarlijk verwonden
Op het moment dat het vuur wordt gedoofd ontsnappen er verstikkende zwavelwolken dus dan is het gasmaskers op
Uitzicht vanaf de lip van de krater met onderaan het zwavelmeer.
2 happy climbers (beetje moe toch ook)
Overzetboot van Java naar Bali als enige westerlingen. We staan waarschijnlijk 100 keer met Javanesen op de foto aangezien een foto met een westerling voor hen betekent dat we goed Engels kunnen (euhm, bwah)
Aangekomen in Pemuteran in Noord-Bali
Pineapple rice
Bruno heeft z'n favoriete plaatsje gevonden!
Ons huisje op het strand in Lovina (Noord-Bali)
Met de mooiste roze zonsondergang ooit gezien (het Amerikaans koppel van het hotel noemt het "pink alert")
Elke avond krijg je er gratis een sunset concert bij
Bezoek aan de vroegmarkt samen met de chef waar ik voor een dagje in de leer mag
Resultaat: mahi-mahi in banana leaf, slowly cooked pork in tamarind sauce, chicken curry, sweet and sour shrimp en tuna skewers
Bruno trok intussen op uitstap
trok een beetje door de jungle (deze "boom" is eigenlijk een parasiet die zich rond de echte boom heeft gevormd)
Hij heeft het badje helemaal voor zich alleen :-)
Ubud (Centraal Bali) ons hotel tussen de rijstvelden
traditionele Balinese dans
groepsfoto (let op Bruno die z'n spirituele zelf heeft gevonden)...
Kruiden en koffieplantage
Onder andere hier wordt de luak koffie gemaakt, de duurste koffie ter wereld aangezien de smaak tot stand komt door natuurlijke fermentatie. Er worden diertjes gehouden (iets tussen een fret en een wezel in, nachtdiertjes) die de koffiebonen opeten. via natuurlijke weg verlaten de bonen terug hun lichaam en deze boontjes worden gepeld (en ja ook heel grondig gekuist) om dan te worden gebrand en verkocht aan een niet zo zacht prijsje. Ja we hebben ervan geproefd en het heeft iets weg van een zachte espresso smaak.
Hot spring temple
Ubud is zeer gekend voor het vakmanschap dat hier samenschoolt. Houtsnijkunst, zilverwerk, mozaiek,...Hier zie je een lokale familie waar de mannen aan het werk zijn aan boeddhabeeldjes
jong geleerd is oud gedaan
een van de resultaten, dit is een Garuda (nationaal symbool), iets tussen een adelaar en een havik in
lunch tussen de rijstvelden
bezoek aan het monkey forest
een verloren gelopen aapje...
rijst wordt met de hand geteeld (klaarmaken van de velden, planten en oogsten), 4 keer per jaar kan een veld een rijstoogst voortbrengen
Party like Gatsby op NYE
Potatoe head op Seminyak beach (hier checken ze de auto op drugs en explosieven vooraleer je binnen raakt)
Lekker eten bij Petitenget restaurant in Seminyak
terugvlucht naar Java met mount Bromo te zien uit het vliegtuig
Nog 1 keertje slapen in het historische Majapahit hotel (bestaat sinds 19e eeuw)
We go out with a bang!!!
Meer foto's komen zeker op facebook maar zo hebben jullie al een overzichtje hoe fantastisch leuk onze vakantie geweest is.Elk op hun eigen manier zijn Java en Bali een aanrader. En voor je eens in Indonesie hebt rondgetrokken heb je echt geen idee hoe immens groot dit land is (want dan hebben we nog maar 2 eilanden gedaan) terwijl er nog een pak meer te verkennen zijn.
Abonneren op:
Posts (Atom)