En daar valt wel wat over te vertellen. Wij Belgen zijn als het op voedsel aankomt zeker niet zo snel tevreden te stellen. We tafelen graag en dat mag best even duren met een lange aperitief vooral en lang natafelen begeleid van de nodige digestiefjes. Maar we praten ook veel over eten en drinken. Recepten worden tussen vrouwen (en de occasionele mannen) gretig uitgewisseld. Het stoofvlees van onze oma's is onovertroffen en de recepten voor taarten en wafels zijn goedbewaarde familiegeheimen. Zo zitten Belgen in elkaar.
Hoe zit het nu met onze lokale Honkies? Wel, als je het zo bekijkt hebben we hier wel een paar dingen gemeen. Net zoals de Belgisch eetcultuur er een is van diverse keukens is dit hier ook zo. De Japanse, Vietnamese, Thaïse, Koreaanse en verschillende keukens uit China vormen een harmonieus geheel met de Westerse eethuisen (Italiaans, Frans, Brits,...). Maar die Westerse keuken kennen we zelf ook dus daar gaan we het niet over hebben.
Honkies zijn ook best een beetje kieskeurig op hun eten. De eetcultuur is enorm. Zowel 's middags als 's avonds wordt er veel uit eten gegaan. Tijdens de middag een snelle lunch met collega's, 's avonds wat langer met het hele gezin. Eten is hier net zoals in Belgie een sociaal gebeuren. Je eet niet enkel om je maag te vullen, je eet voor de ervaring op zich. Ook op de werkvloer wordt er over eten gepraat, keukens vergeleken en recepten uitgewisseld. Als er een collega op vakantie gaat is het de gewoonte dat hij of zij een lokale specialiteit van dat land meebrengt om met de rest van de collega's te delen. Zo heb ik al gedroogd varkensvlees gegeten uit Bangkok, kleine gerookte krabbetjes uit Japan, dadels uit Maleisië enz enz...
Zeggen dat je hier op eetgebied je draai niet vindt, da's echt geen excuus. Je hoeft zelfs geen rijst te lusten, er is hier altijd en overal voor ieder wat wils. Even wat illustratie:
We beginnen bij de traditionele lokale keuken, Dim Sum. Vrij vertaald betekent dit "touch your heart" wat eigenlijk zoveel wil zeggen als dat je dit voedsel enkel deelt met mensen die je dierbaar zijn. Dim Sum wordt vaak gegeten op officiële feestdagen in familieverband. Het maken van Dim Sums is een kunst en je dient een opleiding te volgen om volleerd master te worden.
Van links naar rechts:
- steamed raddish: een soort grote radijs gemengd met vispasta en dan gebakken en gestoomd
- steamed pork buns: broodjes met binnenin gebarbequed varkensvlees
- steamed vegetable dim sum
- beef dim sum: zeer moeilijk te maken en nog moeilijker deftig te eten maar zeer lekker, binnen in de dim sum zit hete bouillon met rundsvlees
- shrimp dim sum
Signature dish rice rolls: een beetje te vergelijken met een grote loempia maar dan met een zacht pastavel rond
Deep fried tofu hmmmm
Hierna trekken we verder naar de Japanse keuken bekend voor sushi, sashimi, tempura en tepan yaki
De Koreaanse keuken serveert ondermeer zeer lekkere noedelgerechten als Korean BBQ (zoals we aten in Shanghai). Elk Koreaans restaurant maakt ook z'n eigen Kim Shi. Dit is een soort van sla of kool die wordt gemarineerd en dan een bepaalde tijd in de marinade wordt gelaten. Een zich respecterend Koreaans restaurant serveert als hapje altijd diverse soorten. Hieronder een foto van de spicy Korean noedels met verschillende soorten vlees die ik vorige week at en de ricedish van collega Maicy.
De Shanghainese keuken is typisch Chinees. Vlees of vis (vaak stir fried) met gewokte groentjes en daarbij noedels of rijst. Maar in zoveel varianten dat je hier waarschijnlijk 10 jaar moet wonen om de hele menukaart af te werken.
Van de Thaise keuken kan ik jammer genoeg niet veel foto's tonen maar naar mijn smaak is dit een van de lekkerste die er is (misschien daarom dat ik geen tijd krijg om er foto's van de nemen :)) Met hun verschillende curries, vlees en visschotels en lekkere desserts is dit echt een topkeuken. Hieronder een foto van de fried chicken with cashew nuts and steamed rice.
Groen= groene thee, oranje = perzik, blauw = black sesame
Longevity buns
Geen opmerkingen:
Een reactie posten