donderdag 15 augustus 2013

Something about tea...

Vandaag bracht ik met een collega een over-lunch bezoekje aan de food fair in Hong Kong. Food hebben we links laten liggen want we waren vooral geïnteresseerd in het bovenste verdiep van de fair, de Hong Kong Tea Fair!

Honkies zijn net zoals de meeste andere Aziaten serieuze tea-addicts. Ze weten evenveel te vertellen over thee dan Belgen over bier. De theegroepen (groene thee, rode thee, witte thee, zwarte thee en Oolong) en de onderverdelingen zijn eindeloos. Ook de manier hoe je de thee hoort te drinken is verschillend: de ene thee kan je drinken uit een mok, de andere thee behoor je uit een glas te drinken. Voor de ene losse thee bestaan er speciale theezakjes om de thee in te laten trekken, de andere moet dan weer trekken in een klein theepotje met een filtertje in.

Ook het zetten van thee op zich is een heel ritueel. Je kan het een beetje vergelijken met hoe wij Belgen op kantoor aankomen en niet aanspreekbaar zijn vooraleer de eerste koffie z'n werk heeft kunnen doen. Wel, Aziaten spreek je niet aan vooraleer ze in de keuken hun favoriete thee hebben gezet en hieraan slurpend terug achter hun bureau kruipen.

Het thee zetten is een gebaar van verwelkoming en van dankbaarheid, denk maar aan de traditionele theeceremonie die hier steeds op huwelijksfeesten wordt gehouden. De pas gehuwden zetten en schenken thee voor hun ouders en schoonouders als teken van dankbaarheid.

Mijn buit van vandaag: een pakje Chrysanthemum tea. Echte bloemetjes, gedroogd om thee van te zetten. En nog best lekker ook.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten