Wel, die dagen beginnen vroeg en eindigen laat. Want in Azië wordt er laat doorgewerkt, echt laat.
Bij KBC start de werkdag om 9 uur en stop officieel om 17.30 uur. Maar voor 18.30 zie je hier zo goed als niemand vertrekken (buiten de Belgen :)).
Onze Aziatische medemensen hebben nogal een andere ethiek als het op werken aankomt, ze leven praktisch op het werk.
Toen ik vandaag met een Chinese collega hierover praatte zei ze: "Ik prober toch voor 20 uur te vertrekken hoor, anders wordt het echt te laat"...tjah, zo zie je maar.
Van staken hebben ze hier ook nog nooit gehoord, en dan doet de economie het hier zelfs nog stukken beter dan in België. Volgens mij zijn vakbonden hier ook nog een onbekend terrein.
Ook respect ten opzichte van de hogere in rang, daar wordt hier niet mee gelachen. Als er meerdere in rang naar je bureau komt om je iets te zeggen of te vragen is het gangbaar dat je rechtstaat om met hem of haar te praten. En je gaat zeker niet naar huis voor hij of zij de deur achter zich heeft dichtgetrokken.
Hieronder een foto van hoe mijn cubicle eruit ziet (op de foto mijn collega Maicy); De managers (en dan nog niet allemaal) hebben een individueel bureau met uitzicht, de rest moet het met een bureau in een cubicle stellen (al went dit eigenlijk wel snel).
Maar gelukkig is er tijdens de middagpauze wel tijd voor een beetje ontspanning, meestal in de vorm van een restaurantbezoekje. Die zijn hier heel normaal, want als je zo'n lange uren werkt heb je 's avonds geen zin/tijd meer om nog te koken. Er wordt heel veel uit gegeten, maar de prijzen vallen dan ook zeer goed mee. In de lokale keuken eet je een lunch voor ongeveer 5 euro.
Deze middag was het team lunch in een dim sum restaurant. Zeer gezellig, aan een ronde tafel. Aan thee heeft het me nooit ontbroken (het is trouwens onbeleefd om iemand die geen thee heeft niet bij te schenken). Dit is echt de keuken van hier, allemaal gestoomde kleine gerechtjes die in stoommandjes op een draaiplaat worden geplaatst en met elkaar worden gedeeld. Ik kan het enkel aanbevelen, njammie!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten